Info från mig som guldsmed 68
Trasig guldkedja. Hur går man till väga?
Tunn halskedja (collié) som jag skall löda ihop.

Du ser en förstoring av länken som jag har klippt upp och krokat in i motsvarande länk så det kommer att bli en hel halskedja. Springan du ser kallas för lödskarv och måste finnas för att slagloden skall kunna flyta ut överallt och ge en stark och slät, fin skarvyta.


Har nu lött ihop kedjans länk.
Jag använder hårt tråd-slaglod då det ger den högsta styrkan. 

Har inte använt paljor sedan 1959,  Fick tillverka tråden själv, vi tillverkade allt slaglod själva hos Ateljé Stefan i Norrköping. och slaglodet valsade vi ut till omkring 0,55 mm tjocklek. Men det nya i kråksongen var min tråd som kav en helt annan demention åt lödningar och arbetstid. Jag påtalade önskemål om  köptrådslaglod, och ANA i Hälsingborg var den som först nappade, dock vara i halvhård tråd, men ändå det var på gång.
Kedjan är ihoplödd, och är lika stark som övriga länkar. Observera att vi jag löder med "käpp" såvida inte kunden tjatar om det allra billigast möjliga förståss.
Med käpp betyder det att flera länkar är ihoplödda. En kedja som är käpplödd (stellödd) betyder att det är en guldsmed som inte riktigt behärskar sitt yrke, eller att kunden inte vill betala för ett fullgjort arbete.
En stellödd kedja håller sämre, och får kortare livslängd. Välj en annan guldsmed, eller pruta inte nästa gång.
 Läs mer

Ber om ursäkt för de dåliga bilderna.
Hoppas du kan få en uppfattning iaf.
Hem    Vår webshop 24karat

Copyright Alennart 20100421